Oštarija Rudolfswerth

Oštarija Rudolfswerth je dobila ime po Rudolfu IV. Habsburškemu, ki je 7. aprila 1365, na Dunaju, na podlagi ustanovne listine ustanovil Novo mesto.

V ponudbi imamo dopoldanske malice, poslovna in študentska kosila, pizze in gratinirane jedi iz krušne peči, jedi po naročilu sodobnih kulinaričnih smernic, izbor več kot 40. slovenskih vin, pogostitve na izbrani lokaciji in dostavo malic aboniranim podjetjem.

V ambientu in skozi jedilni list se prepleta zgodovina Novega mesta, vse od halštatske zgodovine do starih novomeških gostiln. Na stenah oštarije so predstavljene fotografije izkopanin iz Kapiteljske njive, stare Novomeške razglednice in gostilne ter portret Rudolfa IV., ki je nastal v Sokolskem domu. V 600 litrskem akvariju delajo ribicam družbo replike izkopanih posod, ki so jih uporabljali naši predniki pred več, kot 2.000 leti na novomeškem območju.

Tudi izven akvarija so predstavljene replike posod iz halštatske zgodovine, še posebej smo ponosni na kantaros, ki so ga izkopali v bližini oštarije. Med drugim je solnica postala posoda, ki so jo včasih uporabljali za zajemanje vina…tudi jurčkovo juho z ajdovimi kruhki zapečeno v krušni peči postrežemo v glineni situli.

Jedilni list smo natisnili na ročno izdelan papir iz bombaža in rožic gorjanskih košenic. Preveden je v angleški, francoski in nemški jezik.

Kombinacija sodobne kulinarične domišljije in spoštovanje lokalnih sezonskih posebnosti - razlog za obisk Oštarije Rudolfswerth.

Oštarija Rudolfswerth se nahaja v Novem mestu na tranzitni Kandijski cesti 35.

Iz Glavnega trga se peljete po železnem Kandijskem mostu in na križišču zavijete levo. Nato se po glavni cesti peljete približno 200 metrov in na levi strani zagledate Oštarijo Rudolfswerth.